Autoverzekering opzeggen? Lees hier hoe je dat doet

Autoverzekering opzeggen? Hier lees je hoe je dat doet

In dit blog lees je hoe en wanneer je een autoverzekering op kunt opzeggen. De opzegtermijn van je autoverzekering is afhankelijk van je verzekeraar, maar er zijn ook redenen waarmee je deze direct kun opzeggen zónder opzegtermijn.

Wanneer zeg je een autoverzekering op?

Een autoverzekering is verplicht! Het is dus verboden om zonder autoverzekering de weg op te gaan. Doe je dat toch, dan krijg je een fikse boete. Het is dus niet mogelijk om zonder reden je autoverzekering op te zeggen.

Opzegtermijn van een autoverzekering

Meestal heeft een nieuwe autoverzekering een minimale contractduur van 1 jaar, daarna veranderd dit in een contract voor onbepaalde tijd. Hiermee is je autoverzekering dagelijks opzegbaar met een opzegtermijn van 1 maand.

Er zijn ook verzekeraars waarbij je helemaal geen opzegtermijn hebt! Dan kun je zelfs binnen het eerste jaar zonder opzegtermijn je autoverzekering opzeggen.

Meer informatie over je opzegtermijn vind je in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

Autoverzekering opzeggen zonder opzegtermijn

Gelukkig zijn er wel een aantal uitzondering waardoor je de autoverzekering op kunt zeggen zónder opzegtermijn. Je wilt natuurlijk niet vastzitten aan een autoverzekering, terwijl je die auto al lang verkocht hebt.

De redenen om een autoverzekering zonder opzegtermijn op te zeggen zijn:

  • Je gaat de auto verkopen
  • De verzekeraar voert een premiestijging door.
  • De verzekeraar veranderd de polisvoorwaarden

Hoe zeg je een autoverzekering op?

Tegenwoordig kan je de autoverzekering vaak via internet of telefonisch opzeggen. Wil je zeker weten dat je opzegging goed aan komt? Verstuur deze dan schriftelijk en aangetekend per post naar je verzekeraar, dan heb je tenminste altijd een bewijs van je opzegging.

Autoverzekering opzeggen? Hier lees je hoe je dat doet
Opzeggen kan meestal eenvoudig via internet of telefoon

Redenen om een autoverzekering op te zeggen

Je autoverzekering opzeggen vanwege overstap naar een andere verzekeraar

Bij het overstappen naar een andere verzekeraar is het vaak mogelijk gebruik te maken van een opzegservice. De nieuwe verzekeraar regelt dan automatisch de opzegging van je oude autoverzekering.

Heb je een autoverzekering die je wilt opzeggen om over te stappen naar een andere goedkopere autoverzekering? Dan moet je wel rekening houdden met de opzegtermijn. Deze kun je terugvinden in de polisvoorwaarden van jouw autoverzekering.

Je autoverzekering opzeggen vanwege verkoop van de auto

Bij verkoop van je auto heb je géén opzegtermijn en kun je je autoverzekering dus direct opzeggen. De verzekeraar vraagt vaak wel een bewijs dat de auto niet meer op jouw naam staat. Dit is het vrijwaringsbewijs.

Je autoverzekering opzeggen vanwege wijziging premie/voorwaarden

Heeft je verzekeraar de premie van je verzekering verhoogd? Of zijn de polisvoorwaarden in jouw nadeel gewijzigd? Dat is ook een reden waarmee je de verzekering zonder opzegtermijn kunt opzeggen.

Doe dit wel zo snel mogelijk na de wijziging en sluit natuurlijk direct een nieuwe autoverzekering af.

Je autoverzekering opschorten

Bij verkoop van je auto kun je er ook voor kiezen om je autoverzekering op te schorten. Je pauzeert dan als het ware tijdelijk je autoverzekering.

Dit heeft als voordeel dat indien je een nieuwe auto koopt, je deze direct kunt verzekeren tegen dezelfde dekking. Ook blijven je schadevrije jaren 3 jaar geldig, terwijl deze bij het opzeggen van een autoverzekering maar 1 jaar geldig blijven! Hierdoor kun je dus een behoorlijk kortingspercentage kwijtraken.