Goedkoop autorijden? Volg onze tips om zo goedkoop mogelijk auto te rijden

Goedkoop autorijden

Autorijden in Nederland helaas erg duur door alle verplichte belastingen en verzekeringen, volg daarom onze tips voor goedkoop autorijden en bespaar zo op je vaste lasten.

Goedkoop autorijden begint met een goedkopere autoverzekering

In Nederland is het verplicht om een WA-autoverzekering voor je auto af te sluiten. Zonder een geldige autoverzekering mag je namelijk de weg niet eens op! Doe je dit wel? Dan riskeer je een hoge boete van wel €400 euro.

Er zitten vaak grote verschillen tussen de verschillende aanbieders van autoverzekeringen. Het is dus interessant om regelmatig je autoverzekering onder de loep te nemen, want dit kan je dus al direct al tientallen euro’s per maand op je vaste lasten schelen!

Meer tips om te besparen op je autoverzekering lees je in ons blog met autoverzekering bespaartips. Of vergelijk autoverzekeringen en sluit via onze website de goedkoopste autoverzekering van Nederland af.

Tot welke leeftijd moet je een auto All Risk verzekeren?

Je kunt een WA, WA+ Beperkt Casco of een autoverzekering All Risk afsluiten voor je auto. Bij een WA autoverzekering is alleen de schade die aan anderen toebrengt verzekerd. Met een All Risk autoverzekering is ook schade aan je eigen auto verzekerd.

Vaak is het bij een oudere auto vaak niet meer financieel aantrekkelijk om deze nog All Risk te verzekeren. Dit hangt namelijk grotendeels af van de leeftijd en waarde van je auto.

Een All Risk autoverzekering loont meestal alleen als je auto jonger is dan 6 jaar, daarna kun je beter overstappen naar een autoverzekering met een minder uitgebreide dekking. Dus wil je goedkoop(er) autorijden? Beslis dan welke autoverzekering voor jou de juiste optie is!

Lees meer: Tot wanneer een auto All Risk verzekereren?

Koop geen nieuwe auto maar een occassion

De afschrijving op een nieuwe auto is in het begin vaak erg groot. Je bent de garage nog niet eens uit en de auto is al een stuk minder waard. Het is dus financieel verstandiger om een occasion (tweedehands auto) te kopen.

Bij de aanschaf van een tweedehands auto moet je er natuurlijk wel op letten dat je niet direct geconfronteerd wordt met hoge onderhoudskosten. Dus is het wel belangrijk van te voren grondig onderzoek te doen naar de staat en de historie van de tweedehands auto die je op het oog hebt.

Maak de juiste keuze qua gewicht en brandstof

Je betaalt in Nederland ook verplicht wegenbelasting. Deze is grotendeels gebaseerd op het gewicht en de brandstof van de auto, maar verschilt ook nog eens per provincie.

Bij een benzineauto kost de brandstof per liter aan de pomp meer dan bij diesel, maar betaal je minder wegenbelasting. Bij diesel betaal je juist meer belasting, maar kost minder per liter. Het omslagpunt waarbij het voordeliger is om diesel te rijden ligt omstreeks 25.000 km. Er zijn op internet calculators te vinden om dit nauwkeurig uit te rekenen.

Elektrische auto’s zijn vrijgesteld van wegenbelasting en een goedkoop alternatief voor traditionele brandstof, maar zijn helaas voor een particulier nog vrij duur in aanschaf.

Let op de brandstofprijzen bij het tanken

Waar én wanneer je tankt kan ook een groot verschil in kosten maken. Tanken langs de snelweg is vaak een stuk duurder dan een tankstation in een woonplaats. Dit kan je wel meer dat 10ct per liter schelen!

Sommige tankstof hebben daarnaast ook nog “happy hours”, dat zijn bepaalde tijdstippen per week wanneer er een extra korting geldt.

Woon je dicht bij de grens met Duitsland? Dan kan het nog veel meer schelen om daar af en toe je tank eens vol te gooien. Dit kun je dan ook mooi combineren met boodschappen doen in Duitsland, want daar zijn veel boodschappen vaak ook nog eens een stuk goedkoper!

Wij wensen je veel succes met goedkoop autorijden!