Is een WA autoverzekering verplicht?

Is een WA autoverzekering verplicht?

Om maar direct met deur in huis te vallen: Ja, de WA verzekering is verplicht voor élke bestuurder van een motorvoertuig. In dit blog vertellen meer over de WA autoverzekering en waarom deze verplicht is.

Ja, een WA autoverzekering is wettelijk verplicht

De afkorting “WA” staat voor Wettelijke Aansprakelijksheidsverzekering. De naam zegt het dus eigenlijk al: deze is wettelijk verplicht.

Alle auto’s in Nederland moeten dus verplicht een WA verzekering hebben.

Wat is verzekerd bij een WA autoverzekering?

Een WA autoverzekering vergoedt schade die je veroorzaakt aan anderen. Breng jij dus schade aan een andere persoon en/of zijn voertuig, dan zal jouw WA verzekering de ander zijn schade vergoeden.

Door deze wettelijk verplichte autoverzekering is eigenlijk iedereen verzekerd tegen schade veroorzaakt door een ander. Dit voorkomt dus veel (betaal)problemen bij het oplossen van schadevallen!

Wanneer keert een WA autoverzekering niet uit?

Er zijn ook uitzonderingsgevallen wanneer een WA autoverzekering niet uitkeert. Dit kan per autoverzekering verschillen. Het is dus belangrijk dat je de polisvoorwaarden hier goed doorleest.

Enkele voorbeelden van uitzonderingsgevallen waarbij een WA autoverzekering niet uitkeert zijn:

  • Rijden zonder rijbewijs (of met een rijontzegging!)
  • Rijden onder invloed van dranks of drugs
  • Je hebt je auto verhuurd (uitlenen mag vaak wel)
  • Opzettelijk veroorzaakte schade
  • Schade door aardbeving of overstroming.

Veroorzaak je ondanks deze uitzonderingsgevallen toch schade aan een ander, bijvoorbeeld door het rijden zonder rijbewijs? Dan zal de verzekering de schade van de gedupeerde wel vergoeden, maar zal de verzekering de kosten weer op jouw verhalen.

Het kan hierbij om erg hoge bedragen gaan. Dus naast dat je anderen in gevaar brengt, riskeer je in deze gevallen dus ook voor jezelf een financiële strop.

Ik wil mijn auto beter verzekeren

Wil je een betere en dus ruimere dekking voor je auto? Dan is het ook mogelijk je auto WA+ Beperkt Casco of All Risk te verzekeren.

Je verzekert dan je auto ook voor schade door bijvoorbeeld brand of diefstal. Bij een All Risk autoverzekering verzeker je zelfs je auto voor schade die je zélf (perongeluk) veroorzaakt.

Lees meer: Tot wanneer een auto All Risk verzekeren?