Wat zijn schadevrije jaren bij een autoverzekering?

Is een WA autoverzekering verplicht?

Hoe werken schadevrije jaren?

Schadevrije jaren bouw je op tijdens het hebben van een autoverzekering en worden ook wel no-claim korting genoemd.

Wanneer je één jaar geen schade claimt, bouw je een “schadevrij jaar” op. Op basis hiervan geeft je verzekeraar je een korting op je verzekeringspremie, want iemand die weinig of lang geen schade claimt, is een kleiner risico voor de verzekeraar. Elk jaar dat je géén schade claimt, wordt deze korting dus ook hoger.

Claim je wel schade bij je verzekeraar? Dan raak je schadevrije jaren kwijt en krijg je dus voortaan weer minder korting. Het claimen van een kleine schade kan je dus in de toekomst meer geld kosten doordat je een hoop korting misloopt! In die gevallen is het vaak verstanding om toch zelf (indien mogelijk) je schade te betalen.

Korting op je premie

Voor het berekenen van de no-claim korting gebruiken verzekeraars de “bonus malus ladder”. Dit is een berekeningstabel waarin staat hoeveel korting je ontvangt per schadevrij jaar. Hieronder volgt een voorbeeld van zo’n bonus malus ladder. Dit voorbeeld wordt vaak gebruikt, maar kan per verzekeraar verschillen.

Bonus malus ladder

TredeKortingTrede na 1 jaar geen schadeTrede na 1 jaar mét schade
10%21
230%31
350%42
460%52
565%63
670%73
772,5%83
875%93
976%104
1077%115
1178%125
1279%136
1380%146
1480%157
1580%168
1680%1710
1780%1811
1880%1812

Hoe vraag je schadevrije jaren op?

Je schadevrije jaren kun je inzien op het polisblad van je zekering. Heb je deze niet bij de hand of ben je deze kwijt? Dan zijn er nog meer mogelijkheden:

Opvragen bij je huidige verzekeraar

Heb je op dit moment wel een actieve autoverzekering? Dan is de snelste manier om even contact te zoeken met je verzekeraar. Via hun website kun je vaak ook zien hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. En anders kun je het beste even telefonisch contact met ze opnemen.

Opvragen bij je vorige verzekeraar

Wanneer je je autoverzekering hebt opgezegd, dan krijg je een opzegbevestiging met daarop vermeld hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Dus zoek even deze opzegbrief op in je eigen administratie of neem contact op met je vorige verzekeraar.

Opzoeken via Roy-data

Sinds 2007 gebruiken verzekeraars het systeem Roy-data. Dit systeem is voor elke verzekeraar toegankelijk en hierin worden de schadevrije jaren opgeslagen na het opzeggen van je verzekering. Je nieuwe verzekeraar kan dus ook opvragen.

Als je zelf je schadevrije jaren aan je nieuwe verzekeraar hebt doorgegeven, dan zullen ze dit ook nog via Roy-data controleren, om valsspelen/fraude te voorkomen!

Zelf kun je ook je gegevens opvragen bij Roy-data via het inzagerecht formulier. Het kan alleen wel tot 1 maand duren voordat je deze gegevens ontvangt, dus dit is helaas niet de snelste manier om deze op te vragen.

Wanneer vervallen schadevrije jaren?

Wanneer vervallen schadevrije jaren?

Heb je 3 jaar géén autoverzekering op je naam staan? Dan vervallen je schadevrije jaren. Ze hebben hebben dus helaas ook een beperkte geldigheid. Je verzekeraar kan je schadevrije jaren opvragen in Roy-data.

Hoe verlies je schadevrije jaren?

Het claimen van een schade aan je auto bij je verzekeraar kan je tot wel vijf schadevrije jaren kosten! (zie bonus malus ladder). Gelukkig gaan niet alle schades ten kostte van je opgebouwde schadevrije jaren, bijvoorbeeld: schades die vallen binnen de WA beperkte casco. Denk hierbij aan ruitschade, storm/hagelschade en diefstal.

Voorkomen dat schadevrije jaren vervallen

Er is een mogelijkheid om te voorkomen dat je schadevrije jaren vervallen. In plaats van je autoverzekering op te zeggen kun je deze namelijk opschorten. Je onderbreekt hiermee tijdelijk je autoverzekering en je kunt deze later weer heractiveren.

Schadevrije jaren overnemen van iemand anders

Schadevrije jaren zijn verbonden aan één persoon. Het is dus meestal niet mogelijk deze over te dragen aan iemand anders, maar er is wel een uitzondering: bij een echtscheiding. Een autoverzekering staat namelijk maar op één naam, maar voor de verzekeraar is het toch aannemelijk dat beide partners met de auto rijden.

Schadevrije jaren zijn echter alleen over te nemen en niet te kopiëren. Draag je je schadevrije jaren over aan je ex-partner, dan kun je ze zelf niet meer gebruiken. Je bent dan zelf je no-claim korting kwijt!

Schadevrije jaren bij tweede auto

Bij een tweede auto hoort ook een tweede autoverzekering. Veel verzekeraars hebben hiervoor “tweede-autoregeling” waarmee je onder bepaalde voorwaarden korting krijgt op deze extra autoverzekering. Het is voor deze regeling dus wel belangrijk dat je beide autoverzekeringen bij dezelfde verzekeraar afsluit.

Schadevrije jaren bij tweede auto